Op zoek naar flexibel vakantiewerk voor de zomermaanden? Vanaf 2 uurtjes per dag, kun je bij ons al aan de slag! Solliciteer voor de functie van schoonmaakmedewerk(st)er en begin direct.
Natuursteen en marmer in het algemeen
Als we het hebben over marmer, of eigenlijk natuursteen in het algemeen verdelen we natuursteen in 2 soorten. Je hebt kalkhoudende natuursteen en niet-kalkhoudende natuursteensoorten. Dit is erg belangrijk om te weten anders kun je grote ravage aanrichten op je natuursteen vloer. Om het je in ieder geval wat makkelijker te maken verklappen we alvast dat marmer een kalkhoudende natuursteensoort is. De meest belangrijke regel is dat je nooit schoonmaakproducten met zuur op een kalkhoudende natuursteen gebruikt, in dit geval marmer. Schoonmaakproducten met zuur zijn bijvoorbeeld sanitair reinigende producten waarmee je kalk kunt verwijderen. Eigenlijk klinkt het vrij logisch, een product waarmee je kalk kunt verwijderen wil je natuurlijk nooit op een kalkhoudende natuursteen gebruiken.
Zelf testen of natuursteen kalkhoudend of niet-kalkhoudend is? Laat een druppeltje schoonmaakazijn, of zuur op het marmer vallen. Zodra het natuursteen begint te bruisen weet je dat het kalkhoudend is. Doe dit trouwens wel op een onopvallende plek ergens in een hoekje!
Waar komt marmer eigenlijk vandaan?
Leuk om te weten is dat de kleur van het marmer onder andere bepaald waar het marmer vandaan komt en of het marmer minerale verontreinigingen heeft. De kleuren van marmer verschillen namelijk per gebied en land, veel voorkomende kleuren zijn: wit, rood, zandkleur, groen, blauw, zwart en grijs. Wit marmer is het zuiverste en heeft dan ook geen verontreinigingen. Gekleurde marmersoorten hebben hun kleur gekregen door minerale verontreinigingen zoals klei, leem, zand- en ijzer-oxiden. In Italië wordt bijvoorbeeld veel wit marmer gewonnen en in Griekenland heeft het marmer een donkergroen tot zwarte kleur. Op het Griekse eiland Skyros winnen ze zelfs marmer met roze nuances.
Marmer zelf schoonmaken
Marmer kan gepolijst worden, vaak geeft dit een prachtig resultaat omdat de toplaag van het marmer ''gezoet'' wordt. Hierdoor komt er een diepe glans tevoorschijn. Er bestaan uiteraard tal van producten die je kunt gebruiken op marmer en die de vloer kunnen reinigen. Eigenlijk is het heel makkelijk, om vlekken te verwijderen kun je vrijwel alle middelen gebruiken zolang ze maar geen zuurgraad hebben (PH van onder de 7). Als je het marmer gaat dweilen is het belangrijk altijd schoon water te gebruiken, wanneer het water donkerder van kleur wordt pak dan gelijk schoon water. Dweilen met vies water zorgt voor een vuile waas over de vloer. Als je het marmer net hebt laten polijsten raden wij wel aan om steenzeep te gebruiken. Deze zeep voedt het marmer zodat het er voller en egaler uit zal zien. Ook laat deze zeep geen filmlaag achter waardoor de vloer altijd zijn oorspronkelijke uitstraling behoudt.
Marmer laten schoonmaken
Wanneer het marmer dof wordt, er vele krassen en beschadigingen zichtbaar zijn raden wij niet meer aan om het marmer zelf te gaan schoonmaken. In dit stadium zijn er speciale ''diamantpads'' en schrobmachines nodig. Zoals al even eerder gemeld kun je marmer ''zoeten'', wat je eigenlijk doet is het marmer tijdens de eerste stap terugbrengen naar een kale, matte vloer. Wij noemen dit ook wel ''Resetten''. Hierna ga je het marmer diep reinigen en kun je kleine krassen en beschadigingen er als het ware uit slijpen. Als laatste stap ga je het marmer droog polijsten, op deze manier wordt er een extra fijn en vuil werend oppervlak gecreëerd. Onze ervaring leert dat zeker niet iedereen op de hoogte is wat voor geweldig verschil je kunt krijgen als je het marmer op deze manier behandeld. Zie onderstaande foto.
Meer weten over deze marmer behandeling? Bekijk onze pagina vloeronderhoud of neem even contact met ons op. Wij komen graag met u in gesprek om een vrijblijvende en kosteloze offerte aan te bieden.